Arkivet kan tilbyde

Arkivet er fælles hukommelse for den gamle Tønder Kommune (indtil kommunalreformen i 2007), dvs. Tønder, Møgeltønder, og sognene Abild, Hostrup og Ubjerg.

Arkivet indsamler, registrerer, formidler og stiller private arkivalier til rådighed for alle.

Arkivalierne kan blandt andet bruges til at finde viden om bestemte ejendomme, gader, forretninger, virksomheder, foreninger, begivenheder og meget mere. På arkivet findes blandt andet protokoller fra forretninger, håndværkere og virksomheder, materialer fra foreninger, dokumenter som fx skøder, skifter, aftægtskontrakter, breve, skudsmålsbøger og erindringer samt matrikelkort og målebordsblade m.m. Arkivet har også gode kilder til slægtsforskning.

Arkivets lokalhistoriske bibliotek rummer stort set alt, hvad der er publiceret om Tønders historie gennem tiden, ligesom arkivet har adgang til en stor samling af lokale aviser langt tilbage i tid.

Arkivet råder over en meget stor fotografisamling med gamle og nyere fotografier fra Tønder og omliggende sogne, af personer og begivenheder, fra håndværk og handel og meget mere.

I arkivets åbningstid kan man få hjælp til at finde svar på sine spørgsmål, når arkivets medarbejder og frivillige finder originale arkivalier frem, som så kan ses på læsesalen. Arkivet låner ikke arkivalier ud.

På hjemmesiden www.arkiv.dk kan man se, hvilket materiale der er registreret på arkivet. Det vil sige, at man kan ikke se selve materialet, men man kan se, at det findes på arkivet. Arkivet har dog scannet en stor mængde billeder, der kan ses på arkiv.dk, men hvis man ikke lige finder det man søger, er det let at skrive til arkivet direkte fra arkiv.dk.

Arkivet ligger på 1. sal på Tønder Bibliotek i Richtsensgade 10 i Tønder. Arkivet har åbent tirsdag kl. 10-12 og onsdag kl. 13-17; undtaget skoleferier, helligdage mv. Arkivet kan kontaktes på eller i åbningstiden på tlf. 74 72 33 26.